Värme och ventilation

Ventilation
För att hålla luften frisk och ren, tänk på att hjälpa den att "hitta rätt". Luften blir som mest förorenad i kök och badrum, så friskluft ska tas in i sov- och vardagsrummen och sedan ventileras ut genom kök och badrum. Genom att hålla ventilerna öppna får du bättre luftflöde.

Använd alltid friskluftsventilerna och stäng dem aldrig helt, även om det är kallt ute. En liten öppning påverkar inte rumstemperaturen, men är nödvändig för att ventilationen ska fungera effektivt. Detta minskar också risken för att matos sprider sig i lägenheten.

För effektiv luftväxling, vädra kort och intensivt. Det byter ut den gamla luften mot ny utan att kylas ner rummet. För en jämn och fungerande inomhustemperatur, se till att luften kan cirkulera vid elementen – undvik att täcka dem med möbler eller gardiner.


Värme
Vad som upplevs som en skön inomhustemperatur kan vara individuellt, men Hallbos mål är att du alltid ska ha en temperatur på 20-21 grader i din lägenhet.

Värmesystemet i alla våra lägenheter styrs automatiskt, främst baserat på utetemperaturen. För att systemet ska fungera optimalt har vi ett antal temperaturgivare i lägenheterna som hjälper till att reglera värmetillförseln.

Under vissa perioder, särskilt vid höst och vinter när temperatursvängningar är vanliga, kan det vara svårt för värmesystemet att justera sig snabbt för att ge den perfekta temperaturen dygnet runt.

Checkpunkter för att säkerställa rätt temperatur:
Hallbo har ett automatiskt system för att justera värmen, men för att det ska fungera optimalt finns det några saker du kan tänka på:

  • Kontrollera termostatventilerna: Se till att elementets termostat inte är vriden till ett lågt eller stängt läge. Termostaten bör vara helt öppen (på högsta siffran).

  • Möblera rätt: Placera inte möbler eller gardiner framför element eller termostat, då det hindrar värmen från att sprida sig effektivt i rummet.

  • Vädra effektivt: Vädring är bra, men gör det kort och intensivt – 5-10 minuter. Att vädra under lång tid gör att värmen släpps ut, vilket kan påverka temperaturen i lägenheten.

  • Använd köksfläkten med förnuft: Fläkten ska användas när du lagar mat för att undvika matos, men undvik att ha den på "i onödan", då den drar ut värme från lägenheten. Hitta en balans mellan att använda fläkten för att hålla luften frisk och att spara värme.

  • Håll ventiler öppna: För att säkerställa en effektiv luftväxling ska ventiler inte stängas eller blockeras.


Mitt element är kallt
Termostaten på elementet känner av temperaturen i rummet och stänger av värmet när rätt temperatur har uppnåtts. Därför kan elementet ibland kännas kallt, även under kalla vinterdagar, utan att det är något fel. Kalla element är normalt, så länge inomhustemperaturen håller sig inom det önskade intervallet.

Om du känner på elementet ska det vara varmare upptill. Om det istället är kallt upptill och varmt nedtill, kan elementet behöva luftas för att varmvatten ska kunna cirkulera ordentligt. Gör då en felanmälan.


Har du rätt inomhustemperatur?
Temperaturen kan upplevas olika beroende på person och aktivitet. För att ta reda på om din lägenhet har rätt temperatur, använd en termometer. Placera den minst en meter ovan golvet, mitt i rummet – det så kallade vistelsezonen. Om temperaturen är under 20 grader i mer än två dagar, kontakta oss för att göra en felanmälan.