Förbered dig för stigande elpriser

Created with Sketch.

Förbered dig för stigande elpriser

Det är många faktorer som påverkar att vi just nu har stigande elpriser i Sverige. Vi kommer i vinter få höga elpriser. Det är bra om du försöker minska din egen energiförbrukning och om det finns möjlighet redan nu spara och sätta undan pengar som kan vara till god hjälp när elräkningen kommer.

Det många inte tänker på är att vattenförbrukningen står en den betydande del av den totala månadskostnaden och där har du stor möjlighet att själv påverka.

Här följer några tips som är bra både för ekonomin och miljön:


Sänk inomhustemperaturen
Uppvärmning av din lägenhet står för den största delen av lägenhetens energianvändning. Att sänka värmen med bara någon grad gör skillnad. Se också till att ha elementen fria från möbler och tunga gardiner vilket gör att värmen kan cirkulera fritt.

Vädra klokt
Vädra korta stunder och låt inte fönster och dörrar stå öppna under längre stunder. Se över tätningslister i dina fönster.

Minska på vattenförbrukningen
Stäng av vattnet när du borstar tänderna, tvålar in dig eller schamponerar håret. Diska inte under rinnande vatten och försök att duscha kortare tid.

Fyll tvätt- och diskmaskiner
Det gäller såklart alltid, oavsett om tvättmaskinen finns i din lägenhet och är kopplad till din hushållsel eller om den står i gemensam tvättstuga. Genom att sänka temperaturen från 60 grader till 40 grader så halverar du nästan energiåtgången. Låt gärna kläderna lufttorka i stället för att använda torktumlare eller torkskåp om du har möjlighet.

Släck lampor
Ha för vana att alltid släcka ljuset när du går hemifrån eller i de rum du inte vistas i. Se också till att byta ut gamla lampor till halogenlampor mot modern LED-belysning.

Kontrollera temperatur i kyl och frys
Håll rätt temperatur i kyl (+5 grader) samt frys (-18 grader) och frosta av regelbundet.

Dra ur laddare
Se till att inte ha elektriska apparater påslagna i onödan, och se till att dra ur mobil- och datorladdare när de inte används.